Stukbouw Machinetechniek verwerkingsmachine kopen om winst te drukken

Minder belasting betalen in 2023 door willekeurig afschrijven

Geplaatst op: Stukbouw Machinetechniek verwerkingsmachine kopen om winst te drukken

Nog even de winst van 2023 drukken in de laatste maand van het jaar? Dat kan met een tijdelijke regeling vanuit de overheid die alleen voor 2023 geldt. Je kunt nieuwe bedrijfsmiddelen die je dit jaar nog aanschaft namelijk willekeurig afschrijven. Wat dat precies inhoudt vertellen we je graag.

Willekeurig afschrijven: wat is dat?

Willekeurig afschrijven betekent dat je fiscaal meer afschrijft op een bedrijfsmiddel dan wettelijk is toegestaan. Normaal gesproken schrijf je bij bedrijfsmiddelen boven de 450 euro gelijke bedragen af verdeeld over meerdere jaren. Met deze tijdelijke regeling wijk je af van de norm en kies je zelf welk bedrag je afschrijft. Dit mag tot maximaal 50% van de aanschafwaarde zijn.

Waarom wil je extra afschrijven?

Heb je dit jaar extra winst gemaakt, dan kan het zijn dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt. Dat betekent automatisch dat je meer belasting moet gaan betalen. Door extra af te schrijven bestaat de kans dat je niet in wordt ingeschaald in deze hogere belastingschijf en voorkom je dat je extra moet betalen.

Ook als je niet in een hogere belastingschijf terechtkomt kan willekeurig afschrijven voordelig zijn. Doordat je met extra afschrijven de belastbare winst verlaagt, hoef je ook minder belasting te betalen.

Let er wel op dat wanneer je dit jaar meer afschrijft, je de overige jaren een minder groot bedrag overhoudt om af te schrijven. Dat kan een nadeel zijn wanneer je in de komende jaren meer winst maakt.

Willekeurig afschrijven op een nieuwe machine

Staat een nieuwe verwerkingsmachine nog op de wensenlijst, dan kun je je winst drukken door dit jaar nog een machine aan te schaffen. Machines vallen namelijk binnen de regeling. Je kunt hier dus tot 50% willekeurig op afschrijven. Voorwaarden zijn wel dat je de machine in 2023 aanschaft en dat de machine nieuw is.

Alles lezen over de tijdelijke regeling willekeurig afschrijven. Kijk dan eens naar de artikelen van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Terug naar het overzicht